1. Discover Toyota
  2. This is Toyota
  3. Toyota Production System
Vreau să văd...

Sistemul de producție Toyota

Descoperă sistemul inovator de producție „Lean"
Sistemul de producție Toyota (TPS) reprezintă modul în care vehiculele sunt fabricate. Aceasta este o filozofie inovatoare de producție cu obiectivul de a elimina pierderile și de a obține cea mai mare eficiență posibilă. Adesea, TPS este denumit un sistem "suplu" sau "just-in-time".

Sistemul de producție Toyota

TPS se bazează pe două concepte cheie: „jidoka" și „just-in-time". „Jidoka" - un termen japonez care se traduce ca „automatizare cu o atingere umană" și reprezintă o metodă de detectare și corectare rapidă a problemelor care pot duce la producție defectuoasă. „Just-in-time" se referă la optimizarea și sincronizarea fiecărui proces de producție, astfel încât să producă doar cantitățile necesare pentru etapele următoare. Prin acest sistem, producția vehiculelor devine rapidă și eficientă, respectând în același timp standardele înalte de calitate și cerințele individuale ale clienților.

 

TPS a fost dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XX-lea și a trecut printr-un proces continuu de îmbunătățiri pentru a crește viteza și eficiența producției. Recunoașterea valorii sale nu s-a limitat doar la industria producției auto, ci s-a extins și în alte domenii. TPS a fost studiat, adaptat și utilizat pe scară largă în întreaga lume de către diverse companii care doresc să-și îmbunătățească performanțele și eficacitatea.

Jidoka

Jidoka este o modalitate de identificare a problemelor, dar și de soluționare promptă pentru a corecta defecțiunile în orice etapă a procesului de producție. Utilajele sesizează automat o problemă și se opresc în siguranță pentru a permite efectuarea inspecțiilor și a ajustărilor necesare. Informațiile sunt partajate pe panoul de afișare „andon", operatorii putând lucra în continuare la alte utilaje. Astfel, sistemul ajută la prevenirea apariției problemelor, menținând în același timp calitatea și productivitatea ridicată. 

Just-in-time

Just-in-time înseamnă producerea necesarului la momentul potrivit, la fiecare etapă a producției. Astfel se asigură lipsa pierderilor, calitate constantă și un flux de producție uniform. Aceasta presupune ca linia de producție să fie stocată cu toate piesele potrivite, în ordinea corectă, în momentul în care începe producția.

 

Pe măsură ce piesele se epuizează, un nou stoc este livrat la momentul potrivit, în cantitatea potrivită, astfel încât să nu existe nicio întrerupere sau încetinire în procesul de producție. Sistemul Kanban este esențial pentru procesul "just-in-time", oferind o metodă automată, în timp real, de reaprovizionare a pieselor pe linie și de menținere a unui stoc minim.