1. Discover Toyota
  2. Made in Europe
  3. European HQ, R&D, and the training canters
  4. How did European R&D update the Yaris?
Vreau să văd...

Ce îmbunătățiri a adus centrul european de cercetare și dezvoltare modelului Yaris?

Realizarea unui program major de actualizare a modeluli Yaris a fost o etapă semnificativă în istoria operațiunilor noastre europene. Deși am produs modelul Yaris în Franța de câțiva ani, acest nou proiect a permis echipelor noastre europene de cercetare și dezvoltare, de planificare a produselor și de proiectare să transforme pentru prima dată conducerea unui vehicul global introdus cu succes pe piață în 2014. 

Un proiect mondial, desfășurat de Europa

Toyota a acordat o mare parte din reponsabilitatea dezvoltării noului Yaris operațiunilor europene, constatând puterea și calitatea pieței de segment B din regiune. Remarcabil este că modificările europene Yaris vor fi introduse direct modelului Vitz, produs în Japonia.

Programul în valoare de 90 de milioane de euro a depășit cu mult doar o simplă revizuire estetică prin adoptarea a peste 900 de piese noi, îmbunătățind designul, performanța dinamică și siguranța mașinii.

Noul design al modelului cu transformări ale stilului frontal și posterior a fost conceput la studioul de design Toyota ED2 din sudul Franței. 

Modelul Yaris are o puternică moștenire europeană, fiind produs la Toyota Motor Manufacturing France din Valenciennes încă din 2001.  În anul 2016, producția a depășit trei milioane de unități, mașinile fiind livrate nu doar în Europa, ci și exportate în întreaga lume, inclusiv în Africa, America de Nord și pe piețele din Orientul Mijlociu din Asia. 

Serkan Karaman a fost manager de proiect senior care a condus programul de dezvoltare al modelului Yaris la centrul nostru de cercetare și dezvoltare de lângă Bruxelles și descrie impactul modificărilor Yaris la modul de lucru Toyota Europe.

„În trecut, managementul de proiect pentru schimbări majore era realizat în Japonia. În mod evident, echipa din Europa a contribuit drastic, primind atribuții clare a programului stabilit de Toyota în Japonia.

Europa a preluat conducerea de dezvoltarea a unui vehicul global, poziționându-se în locul șoferului și combinând exigențele regiunii pentru un început promițător.”

Echipa lui Karaman a elaborat un proiect pentru a face noua mașină cât mai competitivă, bazat pe feedback-ul clienților și analiza comparativă cu cele mai puternice modele concurente din Europa. Ulterior, detaliile au fost adaptate, potrivindu-se și altor piețe, precum SUA și Japonia.

Grupurile noastre europene de planificare, proiectare și inginerie au conlucrat strâns, beneficiind de avantajul localizării în apropierea Franței și Belgiei, luând decizii rapide. Acest fapt, a contribuit la păstrarea unei mari părți din proiectele originale ale caroseriei în modelul final.

Toyota Yaris în cifre