1. Discover Toyota
 2. Gazoo racing
 3. World Rally Championship
Vreau să văd...

Urmărirea performanțelor înalte în WRC

Ca rezultat a două victorii consecutive a titlurilor de constructori, piloți și copiloți în 2021 și 2022, excepționalul GR Yaris Rally1 cu propulsie hibridă este centrul echipei TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team în depășirea celor mai solicitante raliuri mondiale.

Mașini îmbunătățite

„Provocarea globală nu este doar de a crea o mașină învingătoare pentru noi, ci și pentru clienții noștri.  Norihiko Katsuta a acceptat această provocare pentru anul următor în Campionatul Japonez de Raliuri. Similar cu anul trecut, la debutarea în competiție cu GR Yaris am putea avea unele probleme, dar vom continua perfecționarea și transformarea acestui vehicul până la nivelul de luptă.” - Akio Toyoda

GR YARIS RALLY1

Conform noilor reguli Rally1 din 2022, echipa a dezvoltat GR YARIS Rally1 HYBRID care îmbină același motor turbo de 1,6 litri provenit de la Yaris WRC cu o baterie de 3,9 kWh și o unitate motor-generator (MGU) pentru a furniza piloților putere de peste 500 CP. Automobilul și-a demonstrat capacitățile, triumfând în șapte din cele 13 raliuri. Rovanperä a obținut șase dintre aceste victorii ca cel mai tânăr campion WRC al piloților din istorie, la doar 22 de ani. 

 • Motor

  GI4A (turbo cu 4 cilindri în linie, injecție directă) plus unitatea de propulsie hibridă
 • Putere maximă

  Peste 500 PS
 • Performanță

  Viteza maximă: 201 km / h (specific raportului)
 • Dimensiuni și greutate

  Lungime: 4225 mm (inclusiv dispozitivul aero)

  Lățime: 1875 mm

  Înălțime: Reglabilă

  Lățimea benzii de rulare: Reglabilă

  Ampatament: 2630 mm

  Greutate minimă: 1260 kg

Toate drumurile duc la reușite

Tarmac

Curbe întortocheate, drumuri necruțătoare și anvelope dure și rezistente. Suspensia joasă este o necesitate pentru evenimentele de mare viteză, cum ar fi Raliul Estoniei. 

Pietriș

Drumuri cu gropi, piste stâncoase și variate compoziții de pneuri. Suspensia înaltă pentru pietriș este indispensabilă pentru activitățile pe vreme caldă, cum ar fi Raliul Greciei și Raliul Mexicului. 

Zăpadă

Suprafețe înghețate, zăpezi adânci și anvelope cu crampoane.  Suspensia configurată pentru suprafețe naturale este esențială pentru manifestațiile sub zero grade, cum ar fi Raliul Suediei.

GR Yaris. Încântare fără limite

Dezvoltat împreună cu experții de la TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, GR Yaris aduce pe șosea tehnologia și experiența din motorsport. Prin integrarea unui motor turbo puternic de 1,6 litri cu trei cilindri, un sistem avansat GR-FOUR 4WD și o caroserie ușoară cu 3 uși, GR Yaris este inspirat din WRC pentru o plăcere neîncetată pe fiecare traseu.

Echipa Gazoo Racing

„Acum doi ani, i-am cerut lui Jari-Matti să realizeze un singur obiectiv: să formeze o echipă profesionistă cu o atmosferă de familie. Recent, am petrecut pentru prima dată timp cu colectivul și am simțit climatul familial existent. Iar orice s-ar discuta, tema principală este întotdeauna cea auto. Simt că suntem „cea mai entuziasmată unitate de mașini din lume” - un fapt unic și rar.” - Akio Toyoda

FĂ CUNOȘTINȚĂ CU ECHIPA

Sub îndrumarea lui Jari-Matti Latvala - cel mai experimentat pilot din WRC, echipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally se aliniază cu 4 grupuri în campania anului 2023 pentru a obține a treia coroană WRC consecutivă după dubutul de succes în 2022 al GR YARIS Rally1 HYBRID.

 • Akio Toyoda

  Fondatorul echipei / președintele Toyota Motor Corporation

 • Jari-Matti Latvala

  Director de echipă

Mașina #69
 • Pilot: Kalle Rovanperä

  Țara de origine: Finlanda

  Repere: Campion WRC 2 Pro (2019), locul 5 în WRC (2020), locul 4 în WRC (2021), campion mondial de raliuri, șase victorii (2022)

 • Copilot : Jonne Halttunen

  Țara de origine: Finlanda

  Repere: Campion WRC 2 Pro (2019), locul 5 în WRC (2020), locul 4 în WRC (2021), campion mondial de raliuri, șase victorii (2022)

Mașina #33
 • Pilot: Elfyn Evans

  Țara de origine: Maria Britanie

  Repere: Prima victorie în WRC în Marea Britanie (2017), vicecampion WRC, două victorii (2020, 2021)

 • Copilot: Scott Martin

  Țara de origine: Marea Britanie

  Repere: Primul loc în WRC Finlanda (2016), vicecampion WRC, două victorii (2020, 2021)

Mașina #17
 • Pilot: Sébastien Ogier

  Țara de origine: Franța 

  Repere: Șase titluri consecutive WRC (2013-2018), al șaptelea titlu WRC pentru piloți (2020), al 8-lea titlu WRC pentru piloți (2021)

 • Copolot : Vincent Landais

  Țara de origine: Franța

  Repere: Campion WRC 2, două victorii (2019), locul 11 în WRC, al patrulea cel mai bun rezultat (2022)

Mașina #18
 • Pilot: Takamoto Katsuta

  Țara de origine: Japonia

  Repere: Locul 7 în WRC, o clasare (2021), locul 5 în WRC, două clasări (2022)

 • Copilot : Aaron Johnston

  Țara de origine: Irlanda

  Repere: Primele evenimente în World Rally Car (2021), locul 5 în WRC, două clasări (2022)

Mai multe de la TOYOTA GAZOO Racing